Wegańska tarta z brzoskwiniami
01:33:00
Składniki na ciasto:
- szklanka mąki kukurydzianej
- 2 szklanki mąki pszennej
- Pół kostki roślinnej margaryny
- 2-3 łyżki cukru (najlepiej brązowego)
- Pół płaskiej łyżeczki kurkumy
Z podanych składników zagnieść ciasto. Jeśli pojawi się
problem z połączeniem składników w kulę można dodać troszkę oleju. Przygotować
formę do tarty (polecam silikonową, wtedy nie trzeba bawić się w smarowanie czy
wykładanie papierem. Formę wyłożyć około
półcentymetrową warstwą ciasta, wraz z brzegami formy, zostawić trochę na
kruszonkę. Ponakłuwać ciasto widelcem i wstawić do lodówki na 30 min.
Składniki na krem:
- Pół szklanki kaszy jaglanej (wcześniej wypłukać)
- 3 szklanki mleka roślinnego (ja użyłam szklankę ryżowego i 2 sojowego)
- ¼ szklanki cukru (najlepiej brązowego)
- Ulubione owoce (ja użyłam brzoskwinie)
Do rondelka wsypać kaszę , cukier i wszystko wymieszać z
mlekiem. Gotować na małym ogniu często mieszając,
aż kasza będzie miękka. Po wystudzeniu zmiksować na jednolitą masę o konsystencji budyniu.
aż kasza będzie miękka. Po wystudzeniu zmiksować na jednolitą masę o konsystencji budyniu.
Po przestudzeniu masę wyłożyć na formę z ciastem. Następnie poukładać
kawałki owoców lekko wciskając je w masę. Pozostałe ciasto pokruszyć na
wierzchu.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 15
min – aż się wierzch lekko zarumieni.
SMACZNEGO!!!
2 comments
Pycha :)!!! Spróbuję, bo uwielbiam wszelkie tarty, a tu jeszcze przepis wydaje się prosty :). Dam znać jak zrobię, tylko ja spróbuję chyba na mące ryżowej i kukurydzianej - zobaczymy:)
OdpowiedzUsuńI jak? Hmm... mąki ryżowej jeszcze nie próbowałam, więc proszę o relacje :)
Usuń