Muffiny z białym serem i wiśniami
00:24:00
Składniki:
Wykonanie:
Rozgrzać piekarnik do 175*C. Ubić pianę z białek i soli. Cukier utrzeć z żółtkami. Wymieszać mleko razem z roztopionym masłem i delikatnie wmieszać pianę i żółtka.
W dużej misce przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać płynną masę i delikatnie wymieszać i to niezbyt dokładnie - mogą pozostać grudki (inaczej ciasto nie będzie tak puszyste i lekkie).
Twagóg wymieszać z cukrem.
Wlać ciasto na spód foremki. Następnie wrzucić 2 wiśnie i łyżeczkę twarożku. Całość przykryć ciastem do 3/4 wysokości foremki.
Piec przez ok. 20 minut do czasu aż wierzch się zarumieni.
- 350 g mąki
- 1 i 1/2 łyżki proszku do pieczenia
- 100 g cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 jajka
- 250 ml mleka
- 85 g roztopionego masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- twaróg półtłusty
- wiśnie bez pestek
- łyżka cukru
Wykonanie:
Rozgrzać piekarnik do 175*C. Ubić pianę z białek i soli. Cukier utrzeć z żółtkami. Wymieszać mleko razem z roztopionym masłem i delikatnie wmieszać pianę i żółtka.
W dużej misce przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać płynną masę i delikatnie wymieszać i to niezbyt dokładnie - mogą pozostać grudki (inaczej ciasto nie będzie tak puszyste i lekkie).
Twagóg wymieszać z cukrem.
Wlać ciasto na spód foremki. Następnie wrzucić 2 wiśnie i łyżeczkę twarożku. Całość przykryć ciastem do 3/4 wysokości foremki.
Piec przez ok. 20 minut do czasu aż wierzch się zarumieni.
0 comments