Cieniutki placek drożdżowy ze śliwkami
23:37:00Ciasto powstało wg przepisu podstawowego na ciasto drożdżowe. Jedyna różnica, że trafiło do większej formy, dzięki czemu jego warstwa była cieniutka.
Na warstwę ciasta wyłożyłam masę śliwkową i kruszonkę :)
Piekłam na termoobiegu w temp. 180*C przez 35 min.
Masa śliwkowa:
Umyte śliwki pozbawiłam pestek. Na patelnie wlałam 1 i 1/2 łyżki oliwy z oliwek i 2 łyżki cukru. Lekko podgrzałam, następnie wrzuciłam śliwki i 2 łyżki wody. Owoce momentalnie zaczęły poszczać sok. Dusiłam pod przykryciem 5 min. Następnie powoli dodawałam kasze mannę, tak długo aż cały płyn się wchłonął i zrobiła się bardzo luźna papka. Po przestygnięciu masę wyłożyłam na ciasto.
0 comments