Cieniutki placek drożdżowy ze śliwkami

23:37:00


Ciasto powstało wg przepisu  podstawowego na ciasto drożdżowe. Jedyna różnica, że trafiło do większej formy, dzięki czemu jego warstwa była cieniutka.

Na warstwę ciasta wyłożyłam masę śliwkową i kruszonkę :)

Piekłam na termoobiegu w temp. 180*C przez 35 min.

Masa śliwkowa:

Umyte śliwki pozbawiłam pestek. Na  patelnie wlałam 1 i 1/2 łyżki oliwy z oliwek i 2 łyżki cukru. Lekko podgrzałam, następnie wrzuciłam śliwki i 2 łyżki wody. Owoce momentalnie zaczęły poszczać sok. Dusiłam pod przykryciem 5 min. Następnie powoli dodawałam kasze mannę, tak długo aż cały płyn się wchłonął i zrobiła się bardzo luźna papka. Po przestygnięciu masę wyłożyłam na ciasto.

You Might Also Like

0 comments

Facebook

Napisz

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *